Buurman en Buurman

afbeelding van Mariska

Buurman is ergens mee bezig. Buurman kijkt toe hoe Buurman dat doet en vraagt zich af waar die nou toch weer mee bezig is. Op een gegeven moment ziet hij het licht en gaat Buurman Buurman helpen. Het werkt in eerste instantie voor geen meter en alles gaat mis, dus stappen ze over op een andere manier. Zo gaat het maar door en samen zijn ze bezig om hetzelfde doel te bereiken. Ze geven niet op, bedenken nieuwe plannen en vullen elkaar aan. Het kost wat moeite, maar uiteindelijk komen ze er wel. 

Leesinstructie voor als je weinig tijd hebt: lees alleen de laatste twee alinea’s, want die zijn het belangrijkste. Heb je genoeg tijd, dan mag je deze twee zinnen vergeten en gewoon verder lezen.

Zo ging het ook tijdens een aantal spellen op zaterdagmiddag, tenminste bij mijn groepje wel. Lekker in het zonnetje een beetje prutsen en een poging wagen om het beter te doen dan het team dat tegenover je staat. Met de verzamelde bouwmaterialen, die je bij elk spel kreeg, kon je uiteindelijk een katapult in elkaar knutselen. Ik heb dat zelf niet gedaan, maar ik stel me voor dat er daarbij ook leuke Buurman en Buurman momenten waren.  

Maar het weekend begon natuurlijk al eerder. Vrijdagavond deden we een kruispuntenroute, waarbij een aantal mooie vragen waren gegeven om onderweg te bespreken. Mijn groepje was al redelijk snel in de Buurman en Buurman stemming, doordat we een (paar) kruispunten hadden gemist. We vonden het goede kruispunt uiteindelijk weer en vanaf daar konden we, onder het genot van goede gesprekken, weer de route volgen. 

Tijdens de workshop op zaterdagochtend hebben we nagedacht over missionair zijn. Hoe zou je dat aanpakken als je naar Plymouth, een stad in het zuiden van Engeland, gaat met als doel om in 5 jaar een gemeenschap op te bouwen van 150 christenen? Later bracht de spreker het dichterbij met de vraag: En hoe zou je dat in Enschede doen? 

Zaterdagmiddag hadden we dus tijd om lekker in de zon actief bezig te zijn. De spreker van de workshop deed ook mee, want die was ’s avonds in de dienst ook spreker. Hij sprak over Jezus niet alleen als verlosser, maar ook als heer en koning in je leven zien. Dit werd omhuld door aanbidding, waardoor het nog krachtiger overkwam. De dienst werd gevolgd door een kampvuur, waar tot in de vroege uurtjes nog van genoten werd. 

Zondagochtend sprak de spreker over relaties. Het belangrijkste punt kwam voort uit Johannes 13:34-35: ‘Ik geef jullie een nieuw gebod: heb elkaar lief. Zoals ik jullie heb liefgehad, zo moeten jullie elkaar liefhebben. Aan jullie liefde voor elkaar zal iedereen zien dat jullie mijn leerlingen zijn.’ Ik vond het een mooi voorbeeld van het missionair zijn, wat de dag ervoor was besproken. De vragen die de spreker gaf om in tweetallen te bespreken, geven volgens mij het beste aan waar het verder over ging en zijn goed om over na te denken, dus die ga ik gewoon herhalen. Wat houdt een relatie goed? Wat is je allergie/je knopje waardoor je heftig reageert wat moeilijkheden kan geven in een relatie? En in welk geloofsseizoen zit je? Als je in andere geloofsseizoenen zit, kan je langs elkaar heen praten. Dit kan een bron van onbegrip zijn, als je je er niet van bewust bent. 

Binnen NSE mogen we elkaar liefhebben door van elkaar te leren, elkaar op te bouwen en helpen te groeien. Dit gebeurt natuurlijk binnen kringen, vrienden en commissies, maar in een mentorrelatie en triade draait het specifiek om die groei. Het mooie van een mentor relatie of triade is dat je, net als Buurman en Buurman, samen bezig bent met een doel. Vanuit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat het heel waardevol en leerzaam is. Je hebt iemand anders om mee te praten over waar je mee bezig bent, iemand die mee denkt en die andere inzichten heeft en geeft. Eigenlijk dus iemand die je scherpt. God heeft ons onder andere daarvoor aan elkaar gegeven: ‘Zoals men ijzer scherpt met ijzer, zo scherpt de mens zijn medemens’ (spreuken 27:17). Denk er eens over na of je hier in de komende tijd misschien gebruik van wil maken in de vorm van een mentor of triade. 

Ondertussen is het vast wel duidelijk, maar ik heb dus het mentormakelaarschap van Annelies overgenomen. Zou je dus een mentor willen of een triade, neem dan contact op met Maarten of mij. Alles mag, dus kies een manier die bij je past: een appje, mailtje (mentormakelaar@nsenschede.nl), even aanspreken op tref of ergens anders, maar als je het graag wil mag natuurlijk ook via postduif.  

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Door deze vraag te beantwoorden kunnen wij nagaan of je een écht mens bent. Ben je lid? Log dan in, dan krijg je deze vraag nooit meer.
di 18 jan Trefavond
Ontmoeten, spreker en borrel
di 25 jan Kring
In kleinere groepen ontmoeten en leren
In groepjes puzzelen om de schat van zwartbaard te vinden
vr 28 jan NSE-focusweekend
Weekend waar God centraal staat
di 1 feb Trefavond
Ontmoeten, spreker en borrel
Shoutbox

Sponsors