Samenvatting trefavond - Saskia Oosterhoff

afbeelding van Arjen

Dit jaar zullen we van elke tref de samenvatting in een blog posten, met een link naar de opname en dit ook delen op onze externe facebook zodat iedereen mee kan genieten van wat we leren op tref en je het zelf ook makkelijk weer kan terugvinden!

Bij dezen de samenvatting van de trefavond op 20 november 2018, de spreekster was Saskia Oosterhoff.

Wat is een talent? Beter dan gemiddeld. Iets waar je je snel in ontwikkelt. Een hoger plafond dan de meesten. Iets van nature hebben. Aanleg in combinatie met hard werken. Aangeboren handigheid of geschiktheid voor iets. Natuurlijk vermogen om iets goed, bovengemiddeld te doen.

Talent is: 'iets wat er al is'. Je hebt het van God gekregen. Maar heeft iedereen talenten? Dat is een hele serieuze vraag. Het heeft niet alleen te maken met intellect. Dat is iets waar je over na kunt denken. Proefondervindelijk is gebleken dat iedereen een talent heeft. Ook een zwaar gehandicapt kind. Het kind in het voorbeeld heeft mensenkennis als talent. Hij kon namelijk in hele korte tijd aangeven of iemand deugde of niet.

Talent is iets wat je van tevoren al hebt. Zelfs als je in onze ogen zwaar beperkt bent. Om je talent te ontdekken heb je veel input van mensen nodig. Het is soms moeilijk te ontdekken. Maar iedereen heeft een talent. Lees Psalm 8 om stil te staan bij hoe wij gemaakt zijn. De mens is de kroon op de schepping. In deze psalm staan heel veel mooie dingen over de mens.

In de Bijbel komen ook een heleboel talenten naar voren. Omzien naar anderen. Smit, veehouder en muzikant. Mirjam had ook een heel duidelijk talent namelijk initiatief nemen. Dit zien we bij het biezen mandje en haar lofzang na de doortocht door de Rode Zee.

Talenten om God en je naaste te dienen. De afwezige heer vertrouwde zijn spullen aan de rentmeester toe. Een rentmeester is gericht op de lange termijn i.p.v. snel gewin. Zo kunnen we onze talenten ook zien als iets wat God ons toevertrouwd. Als je denkt aan jezelf en je hebt dat van God gekregen. Dan hoef je dat niet direct in één keer te ontwikkelen. Daar kan je een leven lang mee bezig blijven. duren. Het is ook afhankelijk van de levensfase.

Exodus 3: Mozes wordt geroepen en wordt gezonden. Mozes zegt tegen God dat hij geen sprekers talent heeft. Maar God roept Mozes en laat daarmee zien dat hij zich niet laat beperken door mensen.

Het is niet altijd zo dat God mensen gebruikt die er geen talent voor hebben. In Daniël 1: hier wordt heel duidelijk gevraagd om een serie talenten. Daniël voldoet daar aan, heeft veel talent, en wordt daarom uitgekozen. Maar hij geeft heel duidelijk aan dat hij vast wil houden aan zijn principes. Hij wil het onreine voedsel niet eten. De dienst van God gaat boven alles voor Daniël en zijn vrienden. En toch levert dat ze een grote provincie in het rijk op om te besturen. Ze hadden deze plek van God gekregen.

Maar dan moeten ze buigen voor een beeld, echter ze weigeren. Hun talent staat in de dienst van God en God redt hen uit de oven. In Daniël 6 staat dat Daniël zeer getalenteerd was. Daarom wilde Darius Daniël vlak onder zich, en toch wordt hij door zijn principes voor de leeuwen gegooid.

De les van Mozes en Daniël: God laat zich niet beperken of leiden door talenten, Hij gebruikt ze wel. Maar hoe vind ik mijn talent? Nieuwe dingen doen. In gesprek gaan met elkaar: 'waar vind jij mij goed in?'. Commissies doen. Het boek 'Ontdek je sterke punten 2.0 ' van Tom Rath helpt je je Sterke Punten helder te krijgen. Middels een code in het boek kun je na het lezen een online sterke punten test doen.

Talenten zijn uniek en duurzaam. Sterke Punten bieden de meeste ruimte voor groei. Hoe ontwikkel je je talent? Talent wordt een sterk punt wanneer je vaardigheden en kennis opdoet. Niet alles zul je in je baan vinden en daar moet je ook realistisch in zijn. Je hoeft niet allemaal evangeliseren. Je hebt ook talenten gekregen in de techniek en daar wil God ook mensen hebben. Weet dat er kansen zijn en dat dat ontwikkeling biedt. Zie wat er in de wereld om je heen gebeurt.

In welke maatschappij ontwikkelen we talenten? In een maatschappij waar we te maken hebben met het Twents onderwijs model. In een maatschappij die de indruk wekt dat alles maakbaar is. Een burn-out is iets waardoor je gaat beseffen dat niet alles maakbaar is. Met God kun je het weer op de rails krijgen.

Zelfrealisatie heeft in onze maatschappij een (te) belangrijke plek gekregen. Dat is wat anders dan dienen. Talenten blijven altijd. Ook al zie je ze niet meer om wat voor reden dan ook. Bemoedig mensen door aan te geven dat ze talenten hebben. Ze zullen er van opveren. Talenten is zijn wie je echt bent. Christus leeft in jou. God heeft talenten gegeven om te ontwikkelen en daar mee maar ook om te dienen.

Maar onthoudt goed dat vrucht dragen boven talenten ontwikkelen gaat. God kijkt naar de vruchten. In wat voor situatie je ook zit, het belangrijkste is vrucht dragen. De vrucht van de Heilige Geest.

Ben je lid en wil je de opname terugluisteren? Die vind je hier!

Tot de volgende tref (4 december), dan zal Herman Selderhuis gaan spreken over de geschiedenis van de kerk onder het thema: 'Van Jeruzalem naar Enschede'. Dus geef je snel op!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Door deze vraag te beantwoorden kunnen wij nagaan of je een écht mens bent. Ben je lid? Log dan in, dan krijg je deze vraag nooit meer.
Wafels uitdelen, praatjes maken en flyeren
do 22 aug Sportdag Kick-in
Water uitdelen
zo 25 aug ChOOSE kerkdienst
Kerkdient en samen eten
ma 26 aug Master Kick-in
Wafels uitdelen, praatjes maken en flyeren
Escaperoom, praatjes maken en flyeren
Shoutbox

Sponsors