Profeten III - Profet(en|ie) ná het Nieuwe Testament

Let me recap wat we tot nu toe bekeken hebben.

We hebben in het Oude Testament een aantal profeten en profetessen de revue laten passeren, en daarbij was een aantal zaken opgevallen: er werd namens God gesproken, ze móesten spreken en konden niet zwijgen - zelfs Bileam kwam er niet onder uit het volk te zegenen - en je moet een profeet nooit zomaar geloven, getuige de voorschriften ervoor en het aantal valse profeten dat namens God zei te spreken en dat niet deed.
In het Nieuwe Testament kwamen we eigenlijk vrijwel geen valse profeten tegen, wel een aantal grote: twee Johanni en Jezus. Paulus leert ons dat profetie met bedekt hoofd door de dames en met onbedekt hoofd door de mannen gedaan dient te worden, en vooral dat alles er ordentelijk aan toe moet gaan in de samenkomsten der gemeente. Wat een profetie IS, is veel minder helder gebleken: het zijn woorden van God, met een waaier aan mogelijke inhoud.

De voorstudie van deze laatste sessie van de cyclus is verder gegaan waar het Nieuwe Testament ophield: het heeft een niet uitputtende maar toch redelijk stromingstechnisch brede samenvatting gegeven van hoe profetie door de eeuwen heen bekeken, aanschouwd en wel of niet toegepast is, eindigend met de huidige ‘craze’ die vooral door New Wine aangeblazen wordt.

Dat brengt ons bij wat ik aan vragen graag zou proberen te beantwoorden: bij elke vraag is “en onderbouw dit” het tweede deel van die vraag, maar dat zal ik niet steeds herhalen.
De eerste vraag is: is er een fundamenteel verschil tussen profetie in OT en in NT?
De tweede vraag is: is er een fundamenteel verschil tussen profetie in NT en profetie erna?
De derde vraag is: moeten wij nog wat met profetie, en met welke vorm dan precies?

Dit is studie 17, tevens de laatste studie van het Oude Testament, van het Chronoproject.

Auteur: 
Thema of tekst: 
di 30 nov Kring
In kleinere groepen ontmoeten en leren
Een laagdrempelige kennismakingscursus met het christelijk geloof
di 7 dec Trefavond
Ontmoeten, spreker en borrel
Een laagdrempelige kennismakingscursus met het christelijk geloof
Lootjes trekken voor sinterklaas in ouder-kind koppels!
Shoutbox

Sponsors